Mutatjuk belülről a Krones Debrecenben épülő gyárát

Hetven százalék feletti készültségi szinten van a német Krones vállalat debreceni üzeme. Az építkezésen több mint ötszázan dolgoznak. A csarnokok hamarosan elkészülnek és már érkeznek az első gépek is. Jelenleg száz magyar munkavállalót Németországban képeznek.

Az italtöltő és csomagolástechnikában nemzetközileg piacvezető cég telephelyét 15 milliárd forintból alakítják ki. Eddig 100 ezer köbméter betont használtak fel az építkezéshez. Míg kívül a járdát és az üzem megközelíthetőségét alakítják ki, a csarnokban is elkezdődtek a gyártás előkészületei: egy teljesen automatizált logisztikai részleget is elkezdtek kialakítani.

– 70-75 százalékos készültségi szinten vagyunk, egyszerre készül minden. Építünk egy alkatrészgyártó üzemet, egy összeszerelő üzemet és egy komplett logisztikai egységet, ami nemsokára kész lesz, és természetesen nem szabad elfeledkeznünk az irodaépületről sem – mondta Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakképzett munkaerő kiválasztása is elkezdődött. A tervek szerint ötszázan dolgoznak majd itt, százan közülük már Németországban ismerkednek a feladatokkal.

– A képzési koncepciót már teljes egészében kidolgoztuk. A magyar munkavállalók egy része már el is kezdte a betanulást Németországban. Az a célunk, hogy a gyár beüzemelésekor mindenki a lehető legnagyobb szakmai tudással fogjon munkához, és természetesen fontos az is, hogy egy igazi csapat alakuljon itt ki  – mondta Max Kraxner, a Krones termelési igazgatója.

A tervek szerint a kültéri munkákkal áprilisra végeznek, az építkezés pedig várhatóan az év közepére fejeződik be. A vállalatnál úgy számolnak, hogy ősszel, de legkésőbb év végén elkezdődhet a gyártás is.

Az üzemépítését Szabó Dániel Műszaki Igazgató irányításával a Market Építő Zrt végzi amely rekord idő alatt épül meg. Társaságunk az ipari padló kivitelezését végezte 35 000 m2-en és hátra van még a külső területek betonozása.

FEL